Fakta Kegemukan di Malaysia

Kanak-Kanak Obes

 

Penting! Penting! penting!
Aduhai, satu fakta yang mengejutkan yang saya perolehi daripada World Health Organization (WHO) dan juga Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berkenaan mereka yang OBES!

1. WHO : Kadar Obesiti di Malaysia adalah pada ranking ke-6 daripada 48 buah negara di Asia.. Fuuhhh!

2. KKM : 30% penduduk Malaysia mengalami masalah Berat Badan Berlebihan manakala 30% lagi mengalami masalah Obesiti!… Fuuhhh!

Fuuhhhhh… fakta menarik untuk kita bincangkan, kan? Jom kita ulas sikit mengenai fakta tersebut.. Kenapa?

Betul ke tidak fakta ni? boleh dipercayai ke? atau WHO dan KKM saja je nak menakutkan kita.. Oklah, untuk membuktikannya, mudah saja! Kita boleh je ambil contoh di sekeliling kita.. Sebagai contoh kakak kita, mak cik pak cik kita, jiran kita, atau kawan-kawan kita.. Paling mudah jom kita lihat kakak kita, apa yang terjadi selepas mereka berkahwin. Badan naik! Pinggul semakin besar! dan bila dah ada anak 1 pulak, makin besar dan makin besar.. Apatah lagi bila anak dah 2 nanti..

Pak Cik Mak Cik kita pulak tak payah cakap, Yang Pak Ciknya perut semakin ke depan.. sama je macam abang kita 4 bulan selepas berkahwin, semuanya boleh jadi GENG PERUT dah.. Tak nak cerita pasal jiran kita atau sahabat-sahabat kita lagi.

Kita lihat yang paling dekat iaitu kita sendiri, saya jamin sewaktu anda membaca artikel ini anda sedang duduk, betul tak? Ok, lihat perut anda sekarang.. berlapis tak? Kalau tak ada berlapis-lapis lemak yang dapat dilihat.. saya ucapkan tahniah TAPI..

kalau belapis-lapis macam kena Pam, saya terpaksa katakan bahawa dalam tempoh setahun dua lagi, anda juga akan tergolong dalam golongan 30% yang dikatakan oleh KKM tadi.. Menakutkan bukan? Rupa-rupanya kita sendiri yang akan menyebabkan peratusan obesiti itu akan meningkat dalam tempoh beberapa tahun akan datang TANPA kita sedari… Fuuhhhhh.. (nasib baik TERbaca artikel ni)

Apakah masalah kegemukan ini membahayakan? Dan tentulah membahayakan kesihatan kita.. Penyakit banyak datang, contohnya darah tinggi, kencing manis dan sakit jantung.

Ni penyakit utama yang membawa maut di Malaysia, puncanya daripada KEGEMUKAN dan juga makanan!Addooiiiiyaii…. Makanan, memang sah lah dari makanan, betul tak? Makanan orang Malaysia maksud saya..

Ermm… tak perlu saya ceritakan betapa sedapnya makanan orang Malaysia.. Kalau tak letak gula, tak letak santan, kalau tak goreng berendam dalam minyak… bukan makanan Malaysia lah namanya, anda perlu bersetuju dengan saya ni.. Yang sedap itulah yang meningkatkan kemungkinan kita hinggap masuk ke dalam komuniti orang Obes dan berberat badan berlebihan..

Perlu ubah! Wajib ubah cara makan kita! Cuba cara masakan yang tidak menggunakan minyak contohnya dengan cara Merebus, Memanggang atau mengukus!

Kan mudah tu, ada alternatif lain kan.. Ubah tabiat makan, kalau selama ni kita suka makan ayam goreng waktu makan tengahari, cuba alternatif lain.. cuba ayam panggang.. sedap juga, ayam juga tu, betul tak?

Cuma bezanya ialah ayam goreng direndam dalam minyak, ayam panggang pula.. tiada minyak.. Walaupun nampak simple je, TAPI manfaatnya sangaaaattttlah banyak. Sayur pula, makan sayuran yang direbus atau ulam-ulaman. Air pula, kurangkan air gula.. Jangan bila nak makan je pergi order, “Sirap Ais satu!” takpun, “COKE satu!” Gula banyak tu.. cuba untuk elakkannya OK. Ia boleh dielak sebenarnya, cuma samada anda mahu atau tidak sahaja! Nampak tak? Bagaimana nak kuruskan badan.. Mudah je, mulakan daripada pengambilan makanan, ubah tabiat makan! Bukan tak boleh pun, boleh aje sebenarnya.. Kerja simple :)

Tak payah susah-susah pergi ke Slimming Centre untuk kuruskan badan, Mahal tu… Treatment 1 bulan memanglah kurus boleh turun 2-4 kg TAPI kalau tak buat treatment, adooiii.. berat naik 8 kg pulak! Adooiiiyyaii kecewa lagi! dah lah mahal, berat naik pulak, rasa macam tertipu je.. Bayar kurus, tak bayar jadi gemuk balik! Ciss

Ni saya ada jumpa Program kuruskan badan TANPA Produk yang mungkin boleh membantu kita semua kekal sihat dan slim sentiasa.

Program ini telah membuktikan bahawa kita juga mampu kuruskan badan tanpa ke Slimming Centre dan Tanpa Produk! Lebih jimat dan lebih murah.. kan itu lebih baguss!

Try rujuk sini —KLIK SINI— OK

Semoga info ni dapat membantu anda!

 Amiruddin Basri

Diet Kamikze

 

2 comments

  1. Crystal · June 22, 2012

    saya pria 31 tahun,tb 160,bb 45 kg,saya pernah meobnca minum susu sapi murni ,tapi yang terjadi perut kembung,jadi enggak bisa konsen kerja,sementara kerja saya adalah sales yang harus menggunakan sepeda motor buat keliling setiap hari,kyak pak pos aja,saya ingin di buatkan jadwal latihan yang tepat buat saya,dan saya ingin bisa mencapai berta badan ideal,dengan tubuh atletis,serta pola makan apa aja buat saya,dan jadwal2 makan,yang terperinci,mohon solusinya,trimakasih sebelomnya L-men=====================================L-Men: BB ideal kamu adalah 55kg Bro. BB kamu masih di bawah ideal. BB kamu memang masih di bawah ideal. Untuk mendapatkan BB yang ideal dan atletis di sarankan untuk menggunakan untuk menambah massa otot dan pembentukan tubuh maksimal. Atau bisa juga menggunakan yang tinggi protein (17g/serving) yang efektif untuk menambah berat badan dan massa otot sampai 1 Kg dalam seminggu. Serta di dukung dengan pola hidup sehat untuk mendapatkan hasil yang maksimal Bro. Untuk jadwal latihan kamu bisa latihan seminggu 3-5kali dan untuk jam nya itu sesuai dengan kerjaan kamu. Untuk program menaikkan berat badan, fokuskan latihan yang kamu lakukan pada latihan beban seperti yang ada di atau untuk membentuk otot semakin atletis. Atur pola makan yang dbagi dalam 5 waktu ( 3x makan besar dan 2x mkn kecil) dengan asupan nutrisi yang seimbang, cek di . Dan atur pola istirahat minimal 6-8 jam sehari.Semangat dengan pembentukan badan idealnya yah Bro. Dari segi nutrisi disarankan tinggi protein, rendah lemak dgn karbo kompleks secukupnya. Lemak yg dikonsumsi lebih baik tidak jenuh.Makanan tinggi protein bisa didapatkan dari ikan, daging sapi rendah lemak, L-Men Amino Bar, L-Men Egg, dada ayam tanpa kulit, tempe, telur, susu, dll.Sumber karbohidrat kompleks adalah nasi merah, kentang, pasta, jagung, ubi2an dan gandum.Dapatkan lemak sehat dari sumber seperti alpukat, kacang2an, minyak ikan, minyak oline, minyak flaxseed, dll.Cara pengolahan makanan sebaiknya dengan cara kukus/rebus/bakar/sangrai agar lemak minim.Contoh jadwal makanan6:00 AM Roti Gandum 3 helai dengan selai kacang9:00 AM L-Men Gain Mass12:00 PM Nasi Merah + Ayam Bakar + Sayur3:00 PM (sebelum latihan) L-Men Amino Bar (2)6:00 PM (setelah latihan) L-Men Gain Mass8:00 PM Steak Daging rendah lemak + Sayur/buah2an

  2. Myung Eberspacher · June 22, 2012

    I just want to mention I am just all new to blogging and site-building and definitely savored your blog site. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog post . You really come with great well written articles. Regards for sharing your blog.