Skip to main content

Kisah Pembancuh simen Dengan Duit Syiling

Kisah Pembancuh simen dgn duit syiling -must read
[BACALAH DENGAN TELITI & PENUH PENGHAYATAN] – Kisah KITA

TINGG!

Wang syiling itu jatuh di hadapan seorang lelaki yg sedang asyik membancuh simen.

Melihat logam kecil itu, tangan lelaki itu terhenti melakukan kerja.
Tidak menunggu lama, tangannya segera mengutip syiling itu dan dimasukkan ke dalam poketnya. Dia menyambung semula kerjanya.

TINGG!

Sekali lagi lelaki itu terpandang duit syiling tidak jauh dari sisinya. Lelaki itu menoleh ke kiri, kanan dan disekelilingnya. Tiada siapa yg berdekatan dengannya.

Sekali lagi dia terus mengambil syiling itu dan menyimpan dalam koceknya. Tidak lama kemudian,lelaki itu ternampak lagi duit syiling berdekatan dengannya. Pun sama,dia mengambil dan menyimpannya.

“Rezeki aku!” kata lelaki itu dalam hati.

Lelaki itu tidak sedar, logam syiling itu sebenarnya dicampakkan oleh ketuanya daripada aras lapan bangunan separuh siap yg mereka bina itu.

Sebenarnya, ketuanya mahu memanggilnya. Ada pesanan yg mahu disampaikan ketuanya itu. Puas ketuanya menjerit daripada aras lapan, cuba memanggil lelaki itu yg berada pada aras paling bawah.

Namun, jeritan itu tidak mampu mengalahkan pelbagai bunyian mesin pembinaan di kawasan tersebut. Dek kerana itulah,ketuanya itu mencampakkan syilingnya dengan harapan lelaki itu akan mendongak melihatnya di atas. Mudah-mudahan, dapatlah dia menyampaikan pesananya kepada pekerjanya itu.

Sayangnya, sehingga habis wang syilingnya dibaling ke bawah, lelaki itu masih belum juga mendongak ke atas.

Lantas, ketuanya itu mengumpulkan serpihan batu kecil yg terdapat di lantai. Satu persatu batu kecil itu dibaling ke bawah.

Beberapa kali batu itu mengenai badan lelaki itu. Setelah merasa sakit dan terganggu, lelaki itu mendongak ke atas,melihat dari mana datangnya batu-batu kecil yg menyerangnya tadi.

Barulah dia ternampak kelibat ketuanya yg sejak tadi cuba mencuri perhatiannya bagi menyampaikan pesanan.

=====================================

P/s : Sahabat sekalian, kisah ini sekadar tamsilan antara kita dengan Yang Maha Pencipta. Tanpa sedar, Allah sering menjatuhkan ‘syiling’ sebagai lambang rezeki, rahmat atau kesenangan yg tidak terkira banyak kepada kita.

Tuhan menjatuhkan ‘syiling’ itu sebagai satu panggilan agar kita sentiasa mendongak ke atas untuk mengingati dan bersyukur dengan kurniaan-Nya. Tetapi, kita acap kali lalai untuk ‘mendongak’ ke atas sebaliknya terus menikmati pemberian-Nya tanpa mengucapkan terima kasih.

Seperti kisah ketua dan pekerja tadi, apabila jatuhan syiling tidak berjaya menarik perhatian,lalu Dia jatuhkan pula ‘batu’ yg berupa musibah, kegagalan, keperitan dan pengalaman yg menyakitkan.

Dan hanya setelah kita merasa kesakitan itu, barulah kita teringat untuk mendongak, menadah tangan bersyukur mengingati Yang Maha Pencipta kita.

By : Klik Like Tanda Setuju

5 thoughts on “Kisah Pembancuh simen Dengan Duit Syiling

  1. Wang MALAYSIA (saya ada 1971 RM 5 TUNKU ABDULRAMAN RUTERA AL-HAJ)(50 sen,20 sen,1 sen,,,1971)(50 sen,20 sen1 sen,,,1976)(RM 1 ulang tahun ke 25 kumpulan wang sipmnaan pekerja,,1977)(RM 1 NINTH SOUTHEAST ASIA GAME,,1948)(COMMISSIONERS OF GURRENCY MALAYA)Wang BRUNEI(SULTAN OMAR ALI SAIFUDDIN III,,berparit,50 sen,20 sen,10 sen,5 sen,tahun 1967) (SULTAN HASSANAL BOLKIAH ,,berparit,50 sen,,1989,1984,1979,1971)(20 sen,,1987,1984,)(10 SEN,,1987,1983,1980)(5 SEN ,,1981,1976)Wang SINGAPORE((20 SEN,1972,)(10 SEN,,1978,,1971)Wang HONG KONG (Five dollars ,1984)(one dollars 1978)(Fifty Cents,1973),(THE COMMEMORATE THE CORONATION OF H.M QUEEN ELIZABERTH II, 2ND JUNE 1953) Kalau sesiapa berminat hubungi saya ke nombor 0135677207

  2. I simply want to mention I am just very new to blogs and really liked your blog. Almost certainly I’m going to bookmark your website . You really have tremendous article content. Thank you for revealing your web page.

  3. admin / 1) boleh .jual pada orang perseorangan yang bnaimert atau pada publicgold melalui produk silver mereka. Contoh seperti apa yang saya buat sekarang.2) silver mudah teroksida menyebabkan kusam ( terutama 999.99 ). Lebih baik diletakkan didalam bekas yang kedap udara3) saya rekomen JIKA memang ada duit berlebihan. Jika tujuan pelaburan, beli komoditi seperti emas dan silver ini jika duit BERLEBIHAN Kalau x, hold dulu. Gunakan duit tersebut untuk lain2 tujuan yang lebih bagus.sama-sama

  4. Pingback: fprrhjmhb

Leave a Reply