Skip to main content

Mental Kental, Semangat Kekal

Saya mahu anda ingat ayat di bawah: “Mental Kental, semangat kekal!” Ermm.. dah ingat? Sila ulang 3 kali Ia ada kaitan dengan artikel ini ye.. Lebih baik anda mengingatnya sebelum meneruskan pembacaan OK. Ok, hari ini saya nak cakap mengenai kuruskan badan. Ye lah,  maksud saya merangkumi badan yang ada spare tyre kat pinggang, pinggung […]

Read More

Cara Paling Mudah Nak Kurus

Nak kuruskan badan ada 2 cara je paling mudah, murah dan sihat iaitu melalui 1)pemakanan seimbang 2)senaman berterusan. Tak de lain dah, kalau ada produk kata ; “Makan pil ni, anda boleh kurus dalam 3 hari!” itu produk penipu.. tak payah percaya langsung! Malah, ia juga membahayakan nyawa dan kesihatan. Lebih baik lakukan cara yang […]

Read More

Fakta Kegemukan di Malaysia

  Penting! Penting! penting! Aduhai, satu fakta yang mengejutkan yang saya perolehi daripada World Health Organization (WHO) dan juga Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berkenaan mereka yang OBES! 1. WHO : Kadar Obesiti di Malaysia adalah pada ranking ke-6 daripada 48 buah negara di Asia.. Fuuhhh! 2. KKM : 30% penduduk Malaysia mengalami masalah Berat Badan Berlebihan manakala 30% lagi mengalami masalah […]

Read More

7 Kebaikan Selepas Menangis

===================================================================== Terbukti ada Manfaat selepas menangis. Siapa cakap menangis tak ada gunanya? Banyak-banyak menangis memang boleh mata dan bengkak. Tapi janganlah salah, menangis dan menangis ni jga boleh jadi pengobat yang sangat-sangat ajaib, berguna bagi kesihatan tubuh dan pikiran. Jadi apa manfaat menagis itu? Ha ini dia 7 keajaiban yang boleh Anda dapatkan setelah menangis […]

Read More

Kurma Nabi – (Kurma Ajwa)

                  =================================================================== Kurma ajwah (العجوة) disebut dalam Hadith SAW sebagai anti sihir dan racun. Sekarang banyak dijual dipasaran akan tetapi ada juga ajwah yang berasal dari negara lain seperti dari Libya dan sebagainya. Namun yang dimaksudkan dalam Hadith SAW ialah ajwah yang berasal dari Madinatur Rasul SAW […]

Read More

Kanser Prostat

  ============================================================ Kanser ketiga paling lazim di kalangan lelaki di seluruh dunia .. Kanser keempat paling lazim di kalangan lelaki di Malaysia. Kanser Prostat Kanser ini membabitkan kelanjar prostat, yang terdapat di belakang pundi kencing. Jika kanser ini merebak lebih jauh, ia dikenali sebagai kanser prostat metastatik; di mana kanser itu merebak daripada prostat ke […]

Read More